Blogi - BLC Telecom

Mitä tehdä, kun nettiyhteys hidastelee?

Kirjoittanut Jere Turtiainen | Oct 2, 2019 9:00:00 PM

 

Kaikkihan se ovat joskus kokeneet: nettiyhteys hidastelee juuri silloin kun ei pitäisi.
Kesken hurjan pelisession vauhti hidastuu, kesken odotetun televisiosarjan huippujännän kohtauksen kuva pikselöityy. Koulutehtävän palauttaminen sähköiseen oppimisympäristöön kestää ikuisuuden ja hartaudella ladattu musiikkitiedosto ei tunnu koskaan tulevan perille. Ärsyttäähän se, ja ihan syystäkin.

Syitä siihen, miksi nettiyhteys hidastelee, voi olla monia. Syiden kartoittamiseksi pitää ihan ensimmäiseksi huomioida se, millä tekniikalla laajakaistayhteys on toteutettu. Onko käytössäsi kiinteä laajakaista vai surfaatko internetin aaltoja mobiiliyhteyden varassa?

Mobiiliyhteys on aina jaettu yhteys

Mobiiliyhteydet, eli 3G ja 4G-yhteydet, samoin kuin tulevaisuuden 5G, ovat aina jaettuja yhteyksiä. Samaa yhteyttä on jakamassa kaikki samaa tukiasemaa hyödyntävät netinkäyttäjät. Ns. internetin prime timen aikana voi nettiyhteytesi nopeus hidastua yksinkertaisesti siitä syystä, että verkossa on runsaasti käyttäjiä ja paljon dataliikennettä.

 

Erityisesti tukiasemien reuna-alueilla mobiililaajakaistan yhteysnopeus voi pudota lähes olemattomiin silloin, kun verkon käyttäjämäärä kasvaa.

 

Tällainen yhteysnopeuden heittely ei ole vika vaan tekniikkaan liittyvä ominaisuus. Pelkän mobiililaajakaistan varassa internetiä käyttävän kannattaakin tutustua huolellisesti liittymänsä ehtoihin ja operaattorin lupaamaan yhteyden vaihteluväliin; 200 Mbit/s mobiiliyhteys kun voi käytössä olla vain 10 Mbit/s ilman, että liittymässä on mitään vikaa.

Kiinteän laajakaistan hidastelu

Kiinteässä laajakaistassa, kuten kaapelimodeemi- tai valokuituyhteydessä, yhteysnopeuden vaihtelu on käytännössä lähes olematonta ja operaattorin lupaaman yhteysnopeuden tulee olla sama, jolla liittymää on markkinoitu.  Nopeimmat laajakaistayhteydet toimitetaan aina valokuidulla.

 

Liittymää käytettäessä yhteysnopeuteen voi kuitenkin vaikuttaa moni, operaattorin vaikutuspiirin ulkopuolella oleva asia – esimerkiksi jo se, että nettiä käytetään nykyisin yleensä kodin langattomassa wlan-verkossa, voi vaikuttaa nopeustestin tulokseen. Tässä kuitenkin yleisimpiä ongelmakohtia:

  1. Perintöläppäri tai kaikkien aikojen ensimmäinen tabi

Laite, jolla internetyhteyttä käytetään, vaikuttaa aina yhteysnopeuteen. Iäkäs, tai suoraan sanottuna vanha, suorituskyvyltään heikko laite ei pysty hyödyntämään nopeita yhteyksiä ja pahimmassa tapauksessa sotkee kodin wlan-verkon toimintaa niin, että yhteys hidastuu uusissa tehokkaissakin laitteissa.

  1. Eskari-ikäinen päätelaite

Useimmiten, muistin varassa arvioituna, kotona oleva modeemi tai reititin on ”ehkä pari vuotta vanha”. On aivan normaalia ja inhimillistä unohtaa niin tylsä tapahtuma kuin reitittimen osto, mutta päätelaitteen ikä vaikuttaa usein aika ratkaisevastikin siihen, miten netti kotona toimii.

Laitteet eivät ole ikuisia ja ikääntyessään niihin, kuten meihinkin, voi tulla kaikenlaista vikaa.

 

  1. Kotini on linnani

Tämä on ehkä enemmänkin sellainen positiivinen ongelma, mutta kodin wlanin kannalta ongelma yhtä kaikki. Suuri kiinteistö, kiviseinät, monta kerrosta, kylän suurin leivinuuni keskellä taloa; korkealaatuisenkaan laitteen wifi-signaali ei pysty ihmeisiin eikä läpäise rakenteita.

Mikäli yksi päätelaite ei riitä luomaan kattavaa langatonta verkkoa koko taloon, voi verkkoa laajentaa wlan-tukiasemilla.

 

  1. Mopo moottoritiellä

Kiinteän laajakaistan nopeus kannattaa suhteuttaa käyttöön. Jos koko perhe käyttää nettiä, tai jos kotoa löytyy yksikin nettipalveluiden suurkuluttaja, kaikista hitain yhteys ei välttämättä ole se toimivin ratkaisu. Kun yksi katsoo Netflixiä, toinen pelaa CS:ää, kolmas tekee etätöitä ja neljäs lataa perhekuvia pilvipalvelimelle, pitää kaistaa varata kaikille riittävästi.

  1. Älytelevisio ja pikselöityvä kuva

Useimmiten kiinteääkin nettiyhteyttä käytetään kodeissa langattomasti, kodin oman wlan-verkon kautta. Laitteiden kiinteä ethernet-johdolla päätelaitteeseen kytkeminen on kuitenkin paikallaan, jos sinulla on älytelevisio. TV-kuvaa katsottaessa pienetkin häiriöt huomaa heti, ja ne todella häiritsevät. Vaikka älytelevisiosi olisikin mahdollista liittää kotisi wlan-verkkoon langattomasti, kannattaa tv-laitteissa aina käyttää ethernet-liitäntää. Tällöin television mahdolliset wifi-vastaanottimen heikkoudet eivät vaikuta kuvanlaatuun. Käytä ethernetiä erityisesti, jos satut asumaan kohdan 3 tyylisessä lukaalissa.

Tee nopeustesti!

Internetyhteyden nopeuden mittaamista varten suosittelemme vierailua osoitteessa nopeustesti.blcnet.fi.

Jotta saisit mahdollisimman luotettavan mittaustuloksen, sulje ensin kaikki muut käytössä olevat internetsovellukset ja muut internetyhteyttä käyttävät laitteet. Kytke tietokoneesi modeemiin/kuitupäätelaitteeseen suoraan ethernet-kaapelilla.

Nopein ja korkealaatuisin laajakaistayhteys toteutetaan valokuidulla

Kirjoitimme sinulle oppaan valokuidun valovoimaisista eduista. Lataa Valokuituopas omakotitalon omistajalle alla olevasta linkistä!