Valokuitu on ohut lasista valmistettu johdin, jossa data kulkee valon muodossa. Sen kapasiteetti tiedonsiirrossa on lähes rajaton. Siksi valokuitu on ainoa tiedonsiirtotekniikka, jota voidaan kohtuullisin kustannuksin päivittää aina tulevaisuuden tarpeiden mukaisesti.
Valokuidun asennus etenee useassa eri vaiheessa
Valokuidun asentaminen koostuu useasta eri vaiheesta. Uudella valokuituhankealueella kaivetaan valo-kuitu teiden varsille ja valokuidun tilanneiden kiinteistöjen kohdille jätetään valokuitukiepit. Seuraavaksi maanrakennustöistä alkavat pihakaivuut, joissa valokuitukieppi viedään pihan läpi seinän vierelle. Erillisenä työnä tehdään itse asennus, jossa asentaja tulee viemään kuidun taloon sisälle ja asentamaan päätelaitteen. Tämä voi tapahtua eri vaiheissa kokonaisprojektia. Päätelaitteen asennuksesta ollaan aina yhteydessä asiakkaaseen ennen asennusta. Jos päätelaitteen asennus tehdään ennen maanrakennustöiden valmistumista, ollaan asiakkaaseen erikseen yhteydessä siitä, milloin liittymäpalvelu on käytettävissä. Käyttöönoton valmistuttua kiinteistössä voidaan liikuttaa dataa valonnopeudella. BLC Telecomin valokuituverkon kaivuutyöt ja asennuksen hoitavat aina paikalliset urakoitsijat.
Kuidun rakennus
Kuitua kaivetaan keväällä roudan sulamisesta aina syksyllä maan jäätymiseen asti. Kaivuita tehdään katu kerrallaan ja pääosin aamulla kaivettu on jo illalla peitetty. Katujen viimeistely ja asfaltointi tehdään useampi katu kerrallaan hieman myöhemmin.
Pihoja pyritään vahingoittamaan mahdollisimman vähän, joten pihojen kaivuu tehdään pienellä kaivinkoneella ja mahdollisimman kapealla ojalla. Tekniikasta riippuen oja valokuitua varten on vain 10-30cm leveä. Piha-alueella kaapeli asennetaan n. 30cm syvyyteen, ja sen yläpuolelle asennetaan kaapelinvaroitusnauha. Asiakkaan piha-alueella olemassa olevaa putkireittiä voidaan hyödyntää, jos se on mahdollista ja helposti saavutettavissa. Olemme pyrkineet tekemään prosessin mahdollisimman helpoksi asiakkaalle ja hoidamme myös multaamisen ja nurmetuksen jälkityönä. Asiakkaalle jää vain nurmen kastelu.
Kuitukaapeli tuodaan kiinteistöön sisälle putkireittiä pitkin. Mikäli kaapelia varten ei ole tehty putkireittiä sisälle kiinteistöön, tuodaan kaapeli sisälle tekemällä läpivientireikä kiinteistön ulkoseinään. Läpivientireikä on n. 16–20 mm halkaisijaltaan oleva reikä, joka porataan n. 45 asteen kulmassa seinän läpi. Lopuksi kaapeli suojataan ulkoseinältä metallikourulla.
Valokuituliittymien käyttöönotot voivat jatkua koko talven yli, sillä vaikka kaivuita ei pystytä talvella jatkamaan, valmiiksi kaivettuja liittymiä voidaan ottaa käyttöön myös pakkasilla. Osilla hankealueista olemme ensin tehneet sisäosien työt talviaikaan, jotta käyttöönotot sujuvat jouhevammin kaivuutöiden valmistuttua keväällä.
Asiakkaan kanssa yhteistyössä
Valokuidun asentaminen tehdään tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa koko prosessin läpi. Prosessi alkaa myyjän kontaktoitua asiakkaan ja tehtyä valokuitusopimuksen. Myyjä tai toimitushenkilöstö sopii yhdessä asiakkaan kanssa päätelaitteelle parhaan sijainnin kiinteistön sisällä. Samalla käynnillä tai yhdessä erikseen sovittuna ajankohtana asiakkaan kanssa käydään läpi myös kaivuureitti piha-alueella. Kaivuureittiä arvioidaan, jotta pihalle aiheutettaisiin mahdollisimman vähän vahinkoa kaivuiden aikana. Merkittyä reittiä pitkin maanrakentaja osaa käydä kaivamassa kuidun maahan tontin rajalta talon ulkoseinään sovittuun kohtaan. Kuituasentaja sopii asiakkaan kanssa sopivan ajankohdan kiinteistön sisäpuolisille asennuksille ja päätelaitteen sovittuna ajankohtana. Lopuksi kuituhitsaaja hitsaa kaivetun kuidun talon ulkoseinässä olevaan päätekoteloon. Kuituliittymän toimivuus testaan ja asiakkaalle ilmoitetaan, että valokuituliittymä on nyt käytössä.
Tarkista saatavuus kotiisi ja tilaa valokuitu nyt: