Kameravalvonnan perus tarkoitus ei ole vuosien saatossa muuttunut, vaan edelleen sen tärkein tehtävä on tallentaa videomateriaalia, jota voidaan käyttää jälkikäteen hyödyksi, jos on tapahtunut rikos tai muu poikkeustilanne. Tämän takia järjestelmä toimii itsessään jo tehokkaana pelotteena rikollisille ja näkyvät videokamerat voivat estää rikosten tapahtumisen.
Nykyaikaiset kamerat vievät hyödyt kuitenkin paljon tätä pidemmälle sillä niissä hyödynnetään tekoälyä, jonka avulla voidaan käyttää mm. tunnistamaan liikettä kielletyiltä alueilta tai avata portteja ja muita kulkuväyliä muun muassa automaattisen rekisteritunnistamisen avulla. Kamerat voidaan yhdistää myös IoT-ratkaisuihin ja siten luoda uudenlaisia mahdollisuuksia tilojen ja esineiden hallintaan.
Nykyaikainen kameravalvonnan kuva ei ole enää suttua, vaan korkea kuvan laatu auttaa rikosten selvittämisessä entistäkin tehokkaammin ja pilveen tallentuvien videomateriaalien avulla voidaan olla varmoja, että materiaali on varmassa tallessa. Laadukas kuva on usein hyödyksi myös vakuutusasioissa, sillä tallenteet toimivat todisteina esimerkiksi onnettomuustapauksissa tai väärinkäytösepäilyissä niin toimistoissa, teollisuusalueilla, kouluissa, sairaaloissa kuin kaupoissa.
Videovalvontakameroihin on myös tullut viime vuosina yhä enemmän älyä mitkä tekevät niiden käytöstä yhä monipuolisempaa. Tekoäly osaa lukea korkealaatuista videokameroiden kuvaa reaaliajassa ja osaa tarvittaessa tunnistaa kuvasta esimerkiksi tulipalon, luvatonta liikettä tietyillä alueilla tai vaikka lukea auton rekisterikilven sekä laskea liikenteen määrää. Järjestelmiä voidaan ohjelmoida hyvin kattavaksi aina kohteen käyttötarkoituksen mukaan.
Tämä tekee videovalvontajärjestelmistä hyvin monikäyttöisiä sillä tekoälyn mahdollistamat uudet ominaisuudet voidaan yhdistää myös muihin turvallisuusjärjestelmiin integraatioiden avulla. Esimerkiksi jos kamera tunnistaa luvatonta liikettä tietyllä alueella, voi se lähettää tiedon äänievakuointijärjestelmälle toistaa luvattomalle liikkujalle ääniohjatun poistumiskäskyn alueelta. Jos käskyä ei totella ja alueella on edelleen liikettä, voi se hälyttää vartijan paikalle tarkastamaan tilanteen. Vastaavia sovelluskohteita on useita eri turvallisuusjärjestelmien kesken.
Verkkoon liitetyt turvallisuusjärjestelmät myös mahdollistavat sen, että voimme yhdistää useiden eri kiinteistöjen turvallisuusjärjestelmät yhteen näkymään, jolloin kokonaisturvallisuuden hallinnasta tulee soljuvaa. Turvaverkkopalvelumme pitää huolen, että tieto liikkuu järjestelmien välillä varmasti turvallisessa verkossa.
Pilviratkaisujen avulla voimme yhdistää useiden eri kiinteistöjen turvallisuusjärjestelmät samaan kokonaisuuteen.
Vaikka järjestelmiin tulee jatkuvasti lisää älyä ja niitä käytetään myös muuhunkin kuin pelkkään videokuvan tallentamiseen, on silti tärkeää muistaa, että kameravalvonta herättää myös yksityisyyteen liittyviä kysymyksiä, ja sen käyttöönottoon tulee aina suhtautua vastuullisesti. On tärkeää noudattaa kaikkia voimassa olevia lakeja ja säädöksiä sekä viestiä avoimesti kameravalvonnan käytöstä kaikille kiinteistössä vieraileville kylttien ja tarrojen välityksellä. Tämän lisäksi esimerkiksi taloyhtiöissä kameravalvonnan käyttöönotto vaatii aina asukkaiden hyväksynnän ja päätöksen.
Suunnittelemme ja toteutamme niin suuria kuin pieniä kameravalvontajärjestelmiä. Pienestä muutaman kameran paikallisesta kameratallentimesta verkotettuun, maanlaajuiseen valvontajärjestelmään. Videovalvontajärjestelmiämme on käytössä kauppakeskuksissa, kaupungin julkisiin tiloissa sekä esimerkiksi matkustajalaivoissa. Missä ikinä on paljon ihmisiä, videovalvonta on tarpeen ja hyödyllistä.
Loimme muun muassa Keravan kaupungille kattavan videovalvontajärjestelmän vastaamaan toistuviin turvallisuushäiriöihin. Monivuotisen projektin aikana olemme toteuttaneet tiiviissä yhteistyössä kaupungin kanssa keskustan alueelle kokonaisvaltaisen videovalvontajärjestelmän, jonka avulla voidaan tehokkaasti ennaltaehkäistä ja selvittää vahingontekoja. Järjestelmän käyttöönoton jälkeen kaupunkialueella tietyt ongelmat ovatkin rauhoittuneet ja kiinnijääminen on lisääntynyt. Voit lukea aiheesta lisää blogistamme.
Ota yhteyttä asiantuntijoihimme niin kerromme mielellämme lisää toteuttamistamme järjestelmistä ja suunnittelemme juuri sinun tarpeisiisi sopivan ratkaisun.
myyntipäällikkö – turvatekniikkajärjestelmät ja -palvelut
0400 274 284
aki.saaristola@blc.fi