Otetaan elävän elämän esimerkki. Yrityksellä oli melko tiukka paikka, kun liiketilan ovi ei mennyt enää lukkoon. Sitä voi itse kukin miettiä, miltä se tuntuu, jos oma ulko-ovi on auki päivät pitkät. Tietysti asialla on vähän kiire, kun yritetään selvittää missä on vika.
Ensin paikalle tilattiin lukkofirma, joka totesi, että ei tässä mitään vikaa ole. Vika lienee kulunvalvontajärjestelmässä. Seuraavaksi paikalle saapui kulunvalvonnan toimittaja, joka aikansa tuumittuaan totesi, että vika ei ole heidän järjestelmässään, mutta luultavasti rikosilmoitinjärjestelmässä, joka ohjaa turvalukkoja. Arvannet, että seuraavaksi kylään saapui rikosilmoittimista vastannut taho, muttei vika tietysti ollut sielläkään.
Lopulta yrittäjän hermo meni ja hän kutsui kaikki kolme toimittajaa paikalle samana päivänä. Hän ilmoitti, ettei kukaan lähde kotiin, ennen kuin ovi on kunnossa. Ovi saatiin, kuin saatiinkin kuntoon. Kolminkertaisella hinnalla, ajalla ja vaivalla.
Yrityksen kokonaisturvallisuus on valtava palapeli, jossa jokainen osa on riippuvainen toisesta. Kulunvalvonnalla, kameravalvonnalla ja suojauksella ennaltaehkäistään ilkivaltaa ja rikoksia. Monesti pelkkä kameravalvonnan olemassaolo estää rikoksen tapahtumisen. Rikos- ja palovaroitinjärjestelmällä sen sijaan minimoidaan vahingot, jos jotain tapahtuu.
Mutta nämä ovat vasta ne ilmeiset osat, kokonaisuuteen kuuluu paljon muutakin. Kulunvalvonnalla suojaudutaan myös yritysvakoilulta ja estetään tietoturvamurtoja. Oviautomatiikalla rakennetaan savunpoistojärjestelmiä. Evakuointi- ja muut varatoimenpiteet täytyy myös suunnitella huolella. Kaikki järjestelmät ja osa-alueet liittyvät toisiinsa rakentaen kokonaisturvallisuuden, jonka vahvuus riippuu sen heikoimmasta lenkistä.
Kokonaisuuteen liittyy myös kertomani esimerkkitarina. On nimittäin olennainen osa turvallisuutta, miten tilanne selvitetään, jos jotain tapahtuu. On äärimmäisen tärkeää, että hädän tullen kukaan ei nosta käsiä pystyyn vaan joku kantaa vastuun ja rientää paikalle.
Jos yritys esimerkiksi panostaa laadukkaaseen kulunvalvontaan ja rikosilmoitinjärjestelmään, mutta lukitus ei ole kunnossa, se romuttaa muiden järjestelmien tehon. Kulunvalvontajärjestelmä ei pysty estämään luvatonta kulkua, jos lukitus on hoidettu mekaanisilla avaimilla.
Toisaalta jos turvallisuuden eri palikat hankkii yksi kerrallaan ja minkä mistäkin, on aina riski, etteivät osat keskustele keskenään. Kahden eri järjestelmän välistä integraatiota ei välttämättä pysty lainkaan toteuttamaan tai se on tehty niin huolimattomasti, että järjestelmä on riskialtis.
Jos kukaan ei vastaa kokonaiskuvasta, loppuu pahimmassa tapauksessa yksittäisen toimittajan vastuu siihen, kun laite on paikallaan ja töpseli on seinässä. Innokkaimmat toimittajat vielä herkästi ylimyyvät oman järjestelmänsä ja väittävät sen integroituvan järjestelmiin, joihin se ei todellisuudessa integroidu. Tämä tulee aina asiakkaalle lopulta kalliiksi ja asiakas ei saa sellaista järjestelmää, joka tukee hänen tarpeitaan.
Siksi sekä turvallisin että halvin ratkaisu on huolellinen järjestelmäsuunnittelu, jossa oikeat järjestelmät, komponentit ja integraatiot mietitään alusta loppuun. Silloin voi olla myös varma, että ellei ovi mene lukkoon, tiedetään tasan tarkkaan missä vika on.